grondverbeteren

Grondverbetering

Wil je je tuin opnieuw indelen of her planten maar lijkt het gewoon maar niet goed te lukken. Op een of andere manier groeit het niet goed misschien gaan je planten zelfs dood.
Voor je begint met het planten, zaaien of neerzetten is het aan te raden om te beginnen met grondverbetering. In dit artikel staat een aantal tips waarmee je kunt zorgen dat je een goede vruchtbare grond maakt en houdt.
Uiteraard begint elke goede grond met het hebben van zwart zand, op wit/geel zand groeit immers niks daardoor is dit wel uitermate geschikt voor ondergrond bij grind.

De grond droogt snel uit.
Als dit het probleem is kun je dit aanpakken door een mulchlaag toe te passen dit is een laag van organisch materiaal met als doel bodem organismen aan te trekken. Dit kunnen schimmels, wormen, pissen bedden en bacteriƫn zijn.
Hierdoor krijg je meer humus is de grond en zal het meer vocht vasthouden.


Zuurstof gebrek in de grond, te dichte grond laag.

Dit is simpel op te lossen als klinkt het wat bijzonder.
Regenwormen los laten op je grond omdat regenwormen een weg door de grond heen waden maken ze dus tunnels waar ook zuurstof door kan gaan.

Ook het loswoelen van de aarde en mengen met bladcompost zal er voor zorgen dat je minder last hebt van dit probleem.

Bodem blijft te nat.

Als je bodem te nat blijft kun je dit proberen op te lossen door ook hier een mulchlaag toe te passen zodat het water beter op genomen word maar is dit niet genoeg dan zou je eventueel een drainage systeem kunnen toepassen.
Bij een drainage systeem worden er buizen ingegraven die het water afvoeren naar een andere plek. Is het probleem zo groot dat alleen buizen niet volstaat zou er een pomp op aangesloten kunnen worden.
Het aanleggen van een drainage systeem kan het beste gedaan worden door een vakman omdat dit wel redelijk precies komt voor de optimale werking.

Harde laag in de grond.
Bij nieuwbouw huizen is dit een veel voorkomend probleem. Je wilt je tuin mooi aanleggen maar de bovenste laag van de grond is te hard. Je kunt dan de bodem verticuteren als je dan slim bent strooi je meteen mestkorrels over de grond voor je begint zodat deze er goed in gewoeld worden. Je woelt dan de hele aarde om zodat er een losse structuur ontstaat die gemakkelijk in te zaaien is.